Neden Perlit Kullanmalıyız?
Perlit Nedir ?
Perlit Nedir;
Perlit denilince; petrografide soğumaya bağlı olarak meydana gelen uzamanın, gözle veya mikroskopla görülebilecek konsantrik yapı ya da kırılmasının meydana getirdiği özel bir volkanik camsı kayaç türünü ifade eder. Perlit aynı zamanda, doğal olarak oluşan silis esaslı volkanik kayaçlara verilen addır.
Perlit, “Perlstein” kelimesinden türemiş olup (Perl=inci Perlstein=İnci taşı) çok sayıda konsantrik yarıkları olan hiyaloliparit ve fetiyaloriolitler (Camsı kayaçlar) gibi tanımlanır.
Perlit tanımı, mağmanın asit fazında oluşan lavların soğuyup gözle ve mikroskopla görülebilecek bir yapıda kırılmasının meydana getirdiği kütle bünyesinde su damlacıkları bulunan volkanik bir cam türünü ifade eder. Bazı perlit türleri kırıldığı zaman inci parlaklığında küçük küreler elde edildiğinden perlit ismi inci anlamına gelen “perle” kelimesinden türetilmiştir.
Ticari kullanımda ise perlit elverişli bir sıcaklığa kadar ısıtıldığında genleşen ve gözenekli bir hale gelen volkanik doğuşumlu (menşeili) ve doğal olarak oluşan asitik bir camdır.Perlit belirli tane iriliğinde özel formlarda 900-1100°C arasında ısıtıldığında hacmini yaklaşık 20 kat genleştirmekte ve mısır gibi patlayarak yoğunluğu çok hafif bir hale gelmektedir.
Gözeniklilik, perlit taneciklerindeki boşluk hacmini toplam tanecik hacmine oranının ortalaması olarak tanımlanır. Gözeneklilik perlite emicilik ve yüzeyde soğuma özellikleri kazandırmakta ve bu nedenle bu özelliğin gerekli olduğu uygulama alanlarında önem taşımaktadır. Su kirliliğini giderme çalışmaları ve ısı yalıtıcılığı aranan durumlarda su emicilik istenmemektedir. Bunun nedeni gözeneklere dolan suyun ısı iletkenliğini arttırması olmaktadır. Bu durumda silikon veya bir maddeyle gözenekler pasifleştirilerek perlit hidrofobize edilmektedir.
Perlit‘ in kırılmış olan parçaları inci parlaklığındadır. Bunun için inci gibi cilası olan, soğan kabuğu şeklinde konsantrik yapılı, bir camsı kayaç olarak tarif edilir. Ticari anlamda ise perlit, elverişli bir sıcaklığa birden bire getirildiği zaman genleşen (patlayan) volkanik menşeyli ve doğal olarak zuhur ederi asidik bir camdır. Yani perlitin halen ticarette kullanılış şekli,erime derecesine kadar ısıtıldığı veya alev temasına kısa biran bırakıldığı zaman 2-20 defa hacmi büyüyen tabii herhangi bir volkanik camsı kayacın ürününe denilir.
Perlit ismi kayaca verildiği gibi gerileştirilmiş ürüne de ticari olarak verilmektedir. Diğer volkanik camlardan farklı olmasının sebebi bünyesinde yüksek miktarda su ihtiva etmesidir. Obsidiyen vitrofir ve pekstayn gibi diğer volkanik camsı kayaçlar perlitten oluşum itibarı ile farklıdır. Obsidiyen doğrudan doğruya ana magmadan teşekkül eder. Perlit ise magmatik suyun emilmesinden sonra meydana gelir.

İnşaat Sektöründe Perlit Kullanımı...
İnşaat sektöründe duvarlarda, çatılarda, taban ve tavanlarda, ara bölmelerde, kısaca ısı ve ses izolasyonu gereken her alanda muhtelif yöntemlerle kullanılmaktadır. Isı izolasyonu olarak kullanıldığı alanlarda sahiplerine ve ülke ekonomisine büyük katma değer sağlamaktadır.
Ayrıca bina sıva harçlarına katılarak ses ve ısı izolasyonu için kullanılan PERLİT, binalarda yazın soğutma, kışın ısıtma sistemleri ile daha az çalışır. Bu sebeple ülkemiz inşaat sanayinde duvarda, tavan ve tabanlarda, panel duvar imalatında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Çimento, alçı, kireç, su gibi maddelerle; Genleştirilmiş Perlit karıştırılarak, elde edilen sıva harcı, Isı ve Ses izolasyon özelliği ile inşaat sanayinin vazgeçilmezidir.

Perlitin kullanıldığı yapılarda sağlanan üstün özellikler:
-
Isı Yalıtımı: Perlit harcı ile yapılan iç sıvaların yapılarda sağladığı ısı geçirme katsayısı normal sıvalı binalara göre %50 daha düşüktür. Perlitin bu özelliği yapının projelendirilmesine göre yıllık yakıt masrafının %60’a kadar ekonomi sağlayabilir.
Sıcak iklimlerde ısıya karşı etkili bir yalıtım elde edileceğinden konforlu bir yaşam sağlanmış olur. - Ses Yalıtımı: Perlit akustik sıvalarda başarıyla kullanılmaktadır. Bu sıvanın sesi yutma özelliği vardır. Bu sayede binalarda sükun ve huzur sağlanmış olur.
- Yapılarda Hafiflik: Perlitin kullanıldığı yapılarda ölü yükler en düşük seviyeye indirilir. Bu da yapının daha ucuza mal olmasını ve mimari özelliklerine daha kolay uymasını sağlar. Çimento ve demir kullanımını %10 azaltır.
- Yangına Karşı Direnç: Perlit ile yalıtılmış binalarda yangının taşıyıcı elemanlardaki yıkıcı etkisi yapının mimari özelliği bozulmadan şartnamelerin öngördüğü süre kadar geciktirir.
- Uygulama ve Maliyet:Perlit ile hazırlanan izolasyon sıvası ve yalıtım betonu geleneksel metotlarla binalara tatbik edilebildiği için diğer izolasyon malzemeleri gibi ek işçilik gerektirmez. Ayrıca bir kamyonla 35-40 m3 perlit taşınabildiği için nakliyesi ucuzdur.

Neden Tüm Yapılarda Perlit Seçilmelidir?
İnşaatlarda çatı ve duvarların ısı yalıtımında gereken önem verilerek yapılırsa sağlanacak enerji tasarrufunun ülke ekonomisine ve aile bütçesine getireceği faydalar çok fazladır.
Tüm dünyada ve Türkiye’mizde inşaatlarda Perlit kullanılmaktadır.
Perlit; yağ, içme suyu ve benzeri gıda sularının filitrasyonunda, sanayide, tarımda inşaatta kullanılmaktadır. Tabiatta radyoaktif içermeyen madenlerdendir.
Perlit, binalarınızla yaşayacak çağdaş ısı yalıtım malzemesidir. Perlit kullanılan binalarda yazlar serin, kışlar sıcak geçer.
Perlit anorganik bir madde olup; yüksek ısıda özelliğini kaybetmez, yangının sıçramasını ve dağılmasını önler.
Bünyesinde açık ve kapalı binlerce hava boşluğu olması nedeniyle hafiftir. Bu gözenekler, Perlit’e olağanüstü ısı yalıtım özelliği kazandırır.
Benzersiz bir ses yutucusudur. Gözenekliğinin ve hafifliğinin bir sonucu olarak Perlit, yüksek frekanslı sesleri etkisiz hale getirir. Darbeli sesleri yalıtır.
Perlit, kararlı kimyasal yapısı nedeniyle kimyasal reaksiyona girmez. Nötr bir malzeme olup, suda erimez, çürümez, bozuşmaz.
Perlit, İnşaatlarınızın konforu, paranızın tasarrufu demektir. İnşaatlarda malzeme tasarrufu sağlar.
Hafifliği nedeniyle demir ve çimento kullanımını % 10 azaltır, maliyetleri düşürür.
Konutlarınızı genişletir; yüksek ısı yalıtım özelliği nedeni ile duvar kalınlıkları azalır, böylece bina kullanma alanı artar.
Hafiftir deprem sigortasıdır. Binanızın ölü yükünü azaltır. 150m2 ‘ lik dairenizi 15 ton kum yerine 0,5 ton (500kg) Perlit ile sıvaya bilirsiniz.
Perlit‘e ödediğiniz paranın karşılığını aynı yıl içinde yakıt tasarrufundan geri alırsınız.
Siz hala Perlit kullanmıyorsanız, hesabınızda hata var demektir.
Gerekir mi diye düşünmeyin, Konfor Yalıtımsız Olmaz.